Tidur pun tak lena asyik teringat nak perbaiki kelemahan. Ni kes buat kek lapis asam manis ari tu tak cukup lembab dan tak cukup asam manisnya. Maklum le...percubaan yang pertama...lagi pun aku tak pernah buat kek-kek lapis ni. Tapi bila tengok resipi kawan ni...cam boleh try je....Kali pertama buat dulu macam-macam kelemahan...agak kering sebab kukus terlalu lama, asam manisnya tak cukup banyak..so, kali ni harap-harap ok..
Petang Khamis kira-kira pukul 5.30 petang start buat operasi....jeng-jeng...kali ni anak dara yang bongsu tolong sama...betul-betul buat ikut yg kawan bagi tau...
*api sederhana
*jgn kukus lama-lama tiap lapisan tu...3-5 minit je...aku ambil tgh2...hehehe..
Fuhh...,akhirnya siap juga kek lapis asaam manis ku...tak sabar nak bagi Tok Guru rasa...ok ke tak ok kali ni....harap-harap ok le...!!
Esok pagi-pagi terus hulur kat Tok Guru...minta dia rasa....nyam-nyam...hmmmm..."
kali ni ok rasanya lembab dan asam manisnya terasa.." komen Tok Guru. Alhamdulillah...lega...jadi juga seperti apa yang sepatutnya...hehehe...puasssss!!!
Lapis Asam Manis Versi Che Na..
Bahan-bahan:
1bungkus biskut cream creacker [cap Ping pong]
3 paket besar asam manis [6 biji 1 paket]
1 cwn planta
5 biji telor gred A
1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu pekat maanis
2 sudu teh baking pawder
1 sudu teh esen vanila
Cara-cara:
1.Planta + gula -pukul
2.masukkan baking pawder - pukul
3. masukkan esen vanila, susu
4. masukkan telor sebiji- sebiji-pukul sebati
5. masukkan biskut cream creacker[yg tlh dikisar halus] sedikit-sedikit- pukul
6. Bahagikan aduna kepada 2 bahagian [ 1 hijau, 1 kuning]
7.leserkan loyang dengaan plantaa [lapik kertas]
8.masukkakan selapis demi selapis [selang-seli adunan dengan asam manis]
9.kukus 3-5 minit setiap lapisan
10.lapisan terakhir kukus selama 30 minit.
bila kak azna bawak mai skolah...orang tak rasa pon...kecik ati...
ReplyDeleteko x rasa eak...?akak bw sikit je...hehehe...ln x ye..!
ReplyDelete