Saturday, October 22, 2011



22hb, Oktober 2011....[Sabtu]

Bosan...tak ke mana-mana.Hari hujan...apa aku nak buat petang ni..??Hmmm...tetiba terasa nak buat kek lapis buah le pulak....lagi pun esok anak dara nak balik bercuti....so, ada lah benda nak dimakan.



Kek Lapis Buah Versi Che Na....
Bahan-bahan:
20 biji kuning telor
10 biji putih telor
500gm margerin
300gm gula csutor
250gm tepung gandum
2 sudu besar ovelete
2 sudu besar susu tepung
esen vanila
2 sudu besar rempah kek
2 bungkus buah-buahan campur
2 jenis pewarna [ ikut suka]




Cara-cara:

1. Margerin + susu tepung dipukul hingga kembang
2. Dalam bekas lain, telor+ gula dipukul hingga kembang, masukkan ovelete dan pukul hingga kembang.
3. Masukkan esen vanila, tepung gandum sedikit demi sedikit, margerin yg telah dipukul dan rempah kek.Pukul hingga kembang.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, dan letak pewarna yang berbeza.
5.Lapikkan loyang dengan kertas yang digris dengan planta
6. Bakar selapis-selapis diselang seli adunan dengan buah-buahan campur didalam oven dengan suhu kepanasan 250 darjah celcius [api atas sahaja].*setiap lapisan dibakar lebih kurang 4-5 minit shj.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...