Wednesday, March 2, 2011

Menu Minum Petang......"Talam Pisang'


Petang ni tetiba je...hubby berbunyi nak makan 'Talam Pisang".Dia kata dah lama tak makan kuih tu . Katanya lagi, "kelapa banyak kat kebun, pisang lemak manis pun dah beli. Nanti buat 'Talam Pisang" boleh?"Emmm...nampak gaya kena buat ni...tak boleh tangguh.Faham-faham le kalau mulut tu dah berbunyi...tandanya teringin sangat le nak makan. Rasanya untuk tahun 2011 ni saya memang belum buat lagi menu ni.

So, apa lagi....jom ke dapur kita....nak mulakan "Ops Pisang"...hahaha...

Bahan-bahan semua dah ada.
sesikat pisang lemak manis
4 sudu besar gula [manis ikut suka]
sedikit garam
3 cawan santan kelapa

2 cwn tepung beras
1 cwn tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung

Cara nak buat:

hiris pisang nipis-nipis.
campur santan, gula dan secubit garam

masukkan tepung beras,tepung gandum dan tepung jagung

kacau sebati .
masukkan ke dalam loyang yang di sapu sedikit minyak
kukus lebih kurang 20 minit

Kepala [lapisan atas]:

3 cwn santan pekat
1 1/2 cwn. tepung beras
1 sudu tepung jagung

garam hingga rasa masinnya

campur semua bahan di atas dan kacau sebati
tuang di atas lapisan pisang tadi dan kukus sehingga masak...lebih kurang 20 minit lagi...

Siap untuk hidangan minum petang....sarapan pagi pun boleh juga....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...